Obrácený řízek z hovězího

hovězí plátky, strouhanka, vejce, cibule, špek

hovězí plátky naklepeme v igelitovém sáčku, ve kterém je strouhanka, obalíme ve vejci a smažit jako řízek Na kastrol dát lžíci sádla a dát řízky, nakrájet navrch cibuli, špek, podlít a upéci v troubě přikryté (1 - 1,5 h) - příloha brambory, tatarka


Nádivka na kuře

2 housky, 2 vejce, 2 lžíce másla, játra nebo malá játrová paštika, 1 malá cibule, sůl, špetka muškát. květu, petrželka, mléko

Osmahneme cibulku na másle, přidáme játra, osolit, vmíchat housku namočenou v mléce, žloutky, koření a petrželku. Vmíchat sníh z bílků. Naplnit kuře péct.


Rošťáci (od Slaninů)

4-5 plátků libového masa, 1 lžíce worchestru, 2 vejce, lžička pepře,maggi a soli 2 lžíce solamylu, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kremžské hořčice, 4 stroužky česneku

Vše smícháme a obalíme plátky - necháme odležet 48 hod v lednici. Prudce osmahneme po obou stranách asi 4-5 minut na oleji. Podáváme s bramborem a velkou oblohou.


Tajemství dobré sekané

3/4kg mletého masa, 1/4l vody, 200g uzeného bůčku, 2žloutky, 2 bílky - ušlehat sníh, 1 větší (150g) syrový ustrouhaný brambor, objemnější hrst strouhanky, 1 rohlík, 1 cibule, lžička sladké papriky,, trochu pepře, sůl, hladká mouka na vál, čtvrtka cibule i se slupkou do pekáče, paprika na zaprášení šišek, lžíce omastku, voda na podlití

Mleté maso vložíme do mísy, zalijeme 1/4l studené vody a vidličkou zašleháme až se voda vsákne do masa. Takto upravené maso necháme v chladu hodinu odpočinout. Potom k němu přidáme na kostičky rozkrájený hladký rohlík, 2 žloutky, jemně rozkrájený uzený bůček, ustrouhaný brambor a cibuli. Ještě přidáme větší hrst strouhanky, sůl, lžičku papriky, nepatrně pepře a hmotu rukama dobře propracujeme, aby všechny přísady byly dobře spojeny a nakonec vmícháme sníh z bílků. Opět rukama promísíme a tvoříme šišky, které uválíme na moukou vysypaném prkénku. Do pekáče vložíme 4 tenké plátky slaniny, šišky na ně položíme, přidáme lžíci tuku, čtvrtku cibule a hustě posypeme sladkou paprikou. K pečení přilijeme malou sběračku vody a pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 8 minut prudce, potom pozvolna cca 25 minut. Tato domácí sekaná je po upečení hladká, nerozpraskaná a dobře se krájí. Podáváme ji s bramborovou kaší a červenou řepou.


Sekaná z cukety

40 dkg cukety (nastrouhat), 1 hořč.sklenice strouhaného tvrdého sýra, 1 sklenice polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 sklenice oleje, sůl, pepř, vegeta, 1 cibule, 15dkg kabanosu, 2 vejce, česnek, strouhanka

Vše smíchat, dát na plech a upéct. - příloha brambory, tatarka


Vlaštovčí hnízda ( z králíka)

maso z králíka bez kostí, vejce natvrdo,

Posolit, opepřit, potřít hořčicí, dát plátek cikánky, vejce natvrdo a zabalit jako ptáčky. Do kastrolu dát cibulku, špek podusit a podlít šlehačkou. Podáváme s knedlíkem.


Najdete-li na těchto stránkách nějakou chybu (ať již faktickou nebo pravopisnou), dejte mi, prosím, vědět na adresu webmaster@petrbalas.cz. Diky

Zpět © Denisa Balášová