Rýže

1 cibule, 7 hřebíčků, sůl, rýže (na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody)

Rýži prudce osmahneme na másle, pak zalijeme vodou, osolíme a vložíme do hrnce cibuli se zapíchanými hřebíčky a vaříme pod pokličkou na mírném ohni 20 minut.


Langoše

30dkg hladké mouky, 1 vejce, trochu prášku do pečiva

Zadělat vlahou vodou, udělat těsto jako na lívance, hned smažit na oleji na amoletníku, usmažený se solí, potře česnekem, kečupem a posype sýrem


Bramborák

12 větších brambor, 1 hlava česneku, sůl, majoránka, 1 vejce, 5-6 lžic hrubé mouky, 3 lžíce teplého mléka

nastrouhat brambory, přidat utřený česnek se solí, promíchat s majoránkou a ostatními ingrediencemi nechat chvilku odstat a smažit.


Knedlíky od maminky

5 rohlíků, 3 vejce, 2 dcl mléka+voda, pórek, pažitka, podravka

rohlíky nakrájíme na kostky, pórek na kolečka, a vše smícháme tvoříme větší koule a 20 minut vařím v páře.


Televizní knedlíky od babičky Mařenky

2 vejce, 2 rohlíky, 2 hrnky mléka, 2 hrnky hrubé mouky

rohlíky nakrájíme na kostky a osmažíme na másle, přidáme do těsta (mléko a mouka) přidáme 2 žloutky a našlehaný sníh a vše smícháme. Hrnky vytřeme máslem a nalijeme do nich těsto (ne po vrch). Hrnky s těstem vložíme do hrnce s vařící vodou. Vaříme 30 minut. Pak je z hrnků vyklopíme a krájíme. Nejlépe se hodí k pečenému masu a s červeným zelím (viz níže).


Červené zelí

1 hlávka zelí, sůl, kmín, cibule, ocet, cukr

Zelí nakrájíme na nudle, dáme do hrnce, posolit a pokmínovat, zalít vařící vodou a 20 minut vařit. Mezitím osmažíme cibulku na másle. Vodu slijeme a přidáme cibuli, ocet a cukr, hrst hladké mouky, přikryjeme pokličkou a necháme zapařit. Pak obrácenou vařečkou propícháme a ochutnáme. Můžeme buď přisladit nebo 2-3 lžíce octa.


Najdete-li na těchto stránkách nějakou chybu (ať již faktickou nebo pravopisnou), dejte mi, prosím, vědět na adresu webmaster@petrbalas.cz. Diky

Zpět © Denisa Balášová