2 jablka, 3 hrušky, 1 pomeranč , 1 banán, hrst ořechových jader, lžička citronové šťávy, 1 - 2 lžíce cukru podle chuti, kelímek jogurtu, neušlehaná šlehačka
Z jablek a hrušek vykrojíme jadřince, podle potřeby je oloupeme, nakrájíme na hranolky a pokapeme citronem. Banán nakrájíme na kolečka, pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky, které můžeme ještě překrájet na polovinu. Ovoce promícháme s hrubě nasekanými jádry ořechů nebo mandlí a mírně přisladíme. Jogurt a šlehačku rovněž mírně přisladíme a promícháme s pokrájeným ovocem. Povrch ozdobíme několika ořechovými jádry a podáváme vychlazené. Pro slavnostnější chvíle můžeme ovoce pokapat ještě pomerančovým nebo banánovým likérem. Tím vytvoříme jinou chuťovou variantu.
600g květáku, 1 celeru, 125g tvrdého sýra, 3 rajčata, 250 ml Majolenky Helmanns
Smíchat s majonézou, osolit, ozdobit petrželkou, podávat chlazené
4polévkové lžíce Majolky, 100g těstovin, 100g šunky, 1 lžička hořčice, 2 lžíce kysané smetany, 1 větší rajče, 1 lžička pistácií, 1 nektarinka, sůl a pepř
Těstoviny, rajčata, papriky, okurky, kukuřice, kelímek bílého jogurtu, 1 lžička oleje, pepř, sůl, strouhaný sýr
Těstoviny uvaříme, zeleninu nakrájíme na kousky a vše smícháme, podáváme vychlazené
30g želatiny, 6 vařených vajec, 1 Moravanka (sterilovaný zeleninový salát), 1 cibule, 20dkg měkkého salámu, 250g majolky, 1 kostka masoxu
Uvařená vejce, cibule, salám nakrájíme na kostky, přidáme zcezenou zeleninu, majolku a vše promícháme. Nálev ze salátu doplníme do 3dcl vodou. Tekutinu rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné dáme vařit kostku masoxu a v druhé polovině namočíme 30g želatiny, kterou za stálého míchání uvedeme do varu. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Potom vše smícháme dohromady a vložíme do chlebíčkové formy. Necháme ztuhnout v ledničce několik hodin.
Těstoviny uvaříme, scedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme dobře okapat. Smíchat s majonézou, hořčicí a kysanou smetanou. Přidáme těstoviny, šunku na nudličky, rajčata na čtvrtky, oloupanou a na plátky nakrájenou nektarinku a pistáciové oříšky. Vše promícháme a necháme v chladu odležet, případně dochutit solí a pepřem, podávat chlazené.
200g dušené šunky, 1 paprika kapie, 1 mrkev, 250 ml tatarky, 60g hrášku,4vejce, 1 polévková lžíce hořcice
šunku a vařenou mrkev nakrájíme na nudličky, promícháme s tatarkou, přidáme hrášek, natvrdo vařená vejce, dochutíme hořčicí, cukrem, pepřem a solí. Podávat chlazené.
350g čerstvého bílého zelí, 70g strouhané mrkve, 1 červená paprika, 20g slunečnicových semínek, 250 ml Majolenky, 1 pol. Lžíce hořčice
vložte zeleninu do misky, smíchejte hořčici s majonézou a promíchejte se zeleninou
3jablka, 3 banány, 125g ananasu, 200g hroznového vína, 1 celer, štáva z 1 citronu, 250 ml Majolenky, pistáciové ořechy
jablka, celer a banány nakrájet na tenké plátky. Přidat půlené hrozny a promíchat. Osolit, vmíchat majonézu s citronovou štávou. Podávat chlazené ozdobené pistácií.
10vajec , 300g vařených brambor (studené) 250 ml tatarky, 1 cibule, 3 polévkové lžíce hořčice
natvrdo vařená vejce a brambory nakrájíme na kostky, přidáme na drobno cibuli. Vmícháme tatarku a dosolíme. Podávat chlazené.
6kg brambor, 2-3 cibule, 2-3 červené sterilované papriky, 3 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 2x sklenka okurek
Uvařenou zeleninu posekáme, brambory tlačítkem rozmačkáme a smícháme. Přilijeme trochu másla, oleje a posolíme. Zalijeme vývarem ze zeleniny a přidáme lžíci cukru a 2 lžíce hořčice. Vše dobře promícháme. Podávat chlazené.
1 kg krouhaného zelí, 1 kg červené řepy, 20dkg cibule
vše chladné promícháme
nálev: 1/4l octa
1/2 l vody
2 polévkové lžíce soli STERILOVAT
15/20 dkg cukru
Najdete-li na těchto stránkách nějakou chybu (ať již faktickou nebo pravopisnou), dejte mi, prosím, vědět na adresu webmaster@petrbalas.cz. Diky
Zpět |
© Denisa Balášová |
- Stránky jsou optimalizovány pro prohlížeč, podporující styly. Takto nevypadají zdaleka tak dobře, jak by měly. Doporučuji upgrade.